Bir Veda, Bir Başlangıç
Voleybol Aktuel'in Genel Yayın Yönetmeni Savaş Eskigülek'in Aydınlık Gazetesi'ndeki ilk yazısı.
Kardeş Sitemiz Voleybolun Adresi Genel Yayın Yönetmeni Savaş Eskigülek, 14 Ocak Cuma gününden itibaren Aydınlık Gazetesi’nde ‘Haberiniz Olsun’ ismini verdiği köşe yazıları ile yeni bir mecrada daha voleybola hizmet vermeye devam edecek.
Yaklaşık 15 yıldır içinde bulunduğu camiada çeşitli dergi ve gazetelerde söyleşileri yayınlanan, radyo ve televizyon programları ile canlı yayınlanan maçlarda yorumculuk yapan Savaş Eskigülek, Aydınlık Gazetesi’ndeki köşesinde voleybolun tüm paydaşlarına yer verecek.
14 Ocak 2022 Cuma günü yayımlanan ilk yazısını aşağıda bulacaksınız.
Bir veda, bir başlangıç
Merhaba kıymetli okurlarımız…
İlk yazıyı düşünmek, kurgulamak ve kaleme almak; bana her zaman farklı bir heyecan, mutluluk ve beraberinde sorumluluk getiriyor. Bugün ‘Haberiniz Olsun’ diyerek, voleybolun içinde yer alan tüm aile bireylerimizden; özellikle de Anadolu voleybolunun emekçileri ile dünyadan ilginizi çekebilecek haberlere yorumlarımı ekleyerek sizlerle birlikte olacağım.
Aslında Aydınlık Gazetesi ile yollarımız, sevgili Cem Zeren ile yaptığımız tele röportaj ve yönettiğim internet sitesi Voleybol Aktüel’de yayımladığım haberlere yaptığı değerli yorumlarıyla kesişmişti. Ardından özellikle Ulusal Takımlarımızın başarılarına ait yaptığımız söyleşilerin yine Aydınlık Gazetesi’nde yayımlanması ile ilişkilerimiz gelişti. Sonuç itibarıyla yepyeni bir mecrada sizlere ulaşabilmenin keyfini süreceğim.
İlk yazı için farklı bir başlık olarak algılanabilir aslında ‘Bir veda, bir başlangıç…’ Başlığımın ikinci kısmını her ne kadar kendi heyecan ve mutluluğuma ayırmış olsam da başlığımdaki birinci kısımda benim ve voleybol camiası için önemli bir habere yer vereceğim. Konuyu siz değerli okurlarımıza açayım: Her spor branşının olmazsa olmazı ama çoğu zaman günah keçisi olan hakemlik müessesesine ait bir isimden bahsedeceğim.
VOLEYBOLA ADANMIŞ 32 SENE…
Evet, Türk voleyboluna tam tamına 32 yıl hakem olarak hizmet veren, 1989 yılında aday hakem olarak salonlara girip, hedefi olan uluslararası voleybol hakemliğine ulaşabilme yolunda dil eğitimini tamamlamak için arabasını satıp İngiltere’ye giden, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda cebinden para harcayarak gönüllü olarak görev yapan, TMOK üyesi, İktisat Fakültesi mezunu, Marmara Üniversitesi Spor Yönetimi Yüksek Lisans mezunu, spor rozeti koleksiyoncusu Uluslararası Voleybol Hakemi İlhami Şenyurt, son kez kuleye çıktı ve Fenerbahçe Opet – Aydın Büyükşehir Belediyespor karşılaşması ile hakemlik kariyerini noktaladı.
Her veda hüzün veriyor tabii insana. Ama neyse ki böyle bir deneyim, son düdükle birlikte voleyboldan kopmadı ve Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Sayın Mehmet Akif Üstündağ, ikinci kez seçilerek görev yapacağı dönem için Merkez Hakem ve Gözlemci Kurulu (MHGK) Asbaşkanı olarak İlhami Şenyurt’u görevlendirdi. Akif Başkan’ın bu görevlendirmesi, öncelikle Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Hakem Komisyonu Üyesi ve MHGK Başkanı Aziz Yener’in de işlerini kolaylaştıracaktı. Ayrıca yılda 11 bine yakın voleybol maçının oynandığı İstanbul’da görev yapan genç hakemler için de moral oldu. Zira Şenyurt, hakemlik kariyerindeki basamaklarda elde ettiği deneyimi genç hakemlere aktarmak için tam da biçilmiş kaftan bana göre. 1998’de Sofya’da birincilikle bitirdiği kursun ardından Uluslararası Voleybol Hakemi olarak yurt dışında başarı ile yönettiği ellinin üzerindeki maçta elde ettiği tecrübeyi genç nesillere aktaracak en yetenekli kişilerden biridir İlhami Şenyurt. Bu başlangıç, öncelikle kendisine sonra da Türk hakemliği ile Türk voleyboluna hayırlı olsun.
MHGK’DE BİR İLK
Bu arada MHGK deyince Türkiye’de ilk kez, yine Akif Başkan’ın gerçekleştirdiği bir güzellikten bahsetmek istiyorum. Dokuz kişilik MHGK’de ilk kez dört kadın üye görev yapacak. Ve yine ilk kez bir kadın üye MHGK Genel Sekreterliği görevini yerine getirecek. Bu yeni dönemde Meral Taşpınar Genel Sekreter olarak görevlendirilirken, geçen dönemde de MHGK’de yer alan Sevda Işık’a ilaveten Nükhet Dikmen ile Sakine Tayanç da üye olarak görev yapacaklar. Kendilerini tebrik ederken 2021-2022 sezonunda üst düzey maçlarda görev yapacak 72 A ve AB Klasman Voleybol hakemi içinde altı tanesi Uluslararası Voleybol Hakemi olmak üzere toplam 14 kadın hakemin de yer aldığını belirteyim.
Göğsümüzü kabartan sonuçları ile Filenin Sultanları gibi, Türk kadın hakemlerinin başarılarını da Türk kadınlarının geldiği noktanın tüm dünyaya gösterilmesi bakımından çok değerli buluyorum.
Değerli okurlarımız…
İlk yazımda İlhami Şenyurt’un vedası ile başlayıp voleybolun en büyük emekçilerinden hakemlerimize yer vererek ‘Haberiniz Olsun’ istedim.
Bu vesile ile 2022 yılının ülkemize ve dünyamıza sağlık, barış, huzur ve mutluluk dolu günler getirmesini diliyorum.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…
Savaş Eskigülek – Voleybolu Aktuel