GenelSavaş EskigülekVoleybol HaberleriYazarlardan

Milli Takım ve Değişim Üzerine

Voleybol Aktuel Genel Yayın Yönetmeni Savaş Eskigülek, Aydınlık Gazetesi'ndeki 'Haberiniz Olsun' isimli köşesinde zihinsel antrenman ve öneminden bahsetti.

Merhaba kıymetli okurlarımız,

Oldukça yoğun bir Milli Takımlar sezonunu geride bıraktık. A Takımlar düzeyinde Erkek Milli Takımlarımız Altın Lig’de ikinci, Akdeniz Oyunlarında beşinci, Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (EYOF) dördüncü, İslami Dayanışma Oyunlarında üçüncü ve son olarak Dünya şampiyonasında 11.oldu.
Kadın Voleybolcularımız ise Milletler Ligi (VNL)’de dördüncü, Akdeniz Oyunları ve EYOF’da ikinci,  İslami Dayanışma Oyunlarında şampiyon ve son olarak Dünya Şampiyonasında 8. oldu.

Sultanların hedef turnuvası olan Dünya Şampiyonası’ndaki son 3 maçtaki mücadelesi, benim gibi Milli Takımımızdan beklentisi yüksek olanları memnun etmedi. Böyle olunca da Sosyal medya ve yazılı basında eleştiri konusu oldular. Voleybolumuzun önemli isimleri genelde bir değişim gerektiğinden bahsettiler yazılarında.

Psikolojik Destek Vermeliydik!

Program ve yazılarını beğenip, Voleybol Aktüel’de yer verdiğim kıymetli büyüğüm Metin Görgün’ün son yazısında oldukça güzel ifade ettiği konulara katılıyorum.

Ancak bir tanesinin özellikle dikkatimi çektiğini belirtmek istiyorum.  Görgün yazısında ‘Sahada yapılanlar ya da yapılmayanlar formsuzlukla, sakatlıkla açıklanabilir ama psikolojik bir sorun olduğu apaçık ortada. Belki de en çok gerekli olan şey, bu seviyeye gelmiş oyuncuların psikolojik destek almalarıydı, biz bunu yapamadık.’ diyor.
Ben bunu biraz açmak istiyorum.

Kalıcı Başarı İçin Mental Hazırlığın Önemi

Bugün, konunun uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Ekmekçi’yle yaptığım görüşmeden bahsedeceğim.
Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi kurucularından olan Ekmekçi’yle uzun yıllara dayanan dostluğumuzla bu bilgilere ulaşmak benim için çok değerli. Kendisine teşekkür ederim.

Rıdvan Ekmekçi’ye Milli Takımlarımız için dile getirilen değişimi sordum.

‘Bir sporcuyu başarılı yapan faktörler psikofizyolojik olarak değerlendirildiğinde yetenek, fiziksel ve zihinsel hazırlık, sağlıklı beslenme, düzenli uyku, motivasyon ve kendisine duyduğu özgüvendir’ diyen Ekmekçi, bunlardan birkaçını yapmanın üst düzey sporcu olmaya yetmeyeceğini belirtti. İnişli çıkışlı grafiği buna bağlayan Prof. Ekmekçi, ‘Spor; elit düzeye çıkıldıkça daha çok zihinsel dayanıklılık gerektiren bir olgudur’ diyerek konunun önemini vurguladı.
Profesyonel destek almadan eski yöntemlerle yapılmaya çalışılan motivasyon çalışmalarının yetersiz kalacağını ifade eden Rıdvan Hoca, bilimsel analizlere ve hazırlık yöntemlerine dayalı antrenmanların sporcu performansını yükselttiğini ve müsabaka içerisinde ihtiyaç duyduğu dikkat, konsantrasyon, motivasyon ve özgüven gibi zihinsel becerileri sporcuya kazandırdığının tüm dünyada bilindiğini söylüyor.

Antrenörler Zihinsel Hazırlık Konusunu Planlarına Almalı

Bütün antrenörler sporcularının hem fiziksel hem de zihinsel olarak müsabakalara ve antrenmanlara hazır olmasını ister. Bunun için sporcularla konuşurlar, hatta bazı uygulamalar da yaparlar. Ancak bunun gerçekleşmesi için yapılan konuşmalar ve bazı uygulamalar yeterli gelmemektedir. ‘Çoğu antrenör, zihinsel hazırlık denildiğinde genel olarak bir müsabakada ya da antrenmanda bir önceki müsabakada yapılan hataları söyleme veya izletme yöntemini seçmektedir. Bu yöntemler zaman zaman işe yarar görünse de genelde sporcu için kalıcı bir çözüm üretemez’ diyen Rıdvan Ekmekçi, sporcuların zihinsel beceri durumları üzerine yatırım yapılmadığı müddetçe performanslarının da istenilen düzeyde olamayacağın belirtti.

Sporcularda Stres Yönetimin Önemi

Sporcunun tam olarak neye ihtiyaç duyduğunun analiz edilmesi ve kişiye özel uygulamaların belirlenmesi için konunun uzmanlarıyla çalışılmasının önemine dikkat çeken Prof. Ekmekçi, ‘Özellikle stres kaynaklı performans kaybını önlemek için stres yönetimini bilmek ve uygulamak çok önemlidir. Stres ve kaygı, sadece psikolojik değil fizyolojik olarak da sporcuyu etkiler. Sporcunun tüm dikkat ve konsantrasyonunu bozar. Bu süreci yönetmek bir dizi fizyolojik ve psikolojik hazırlık gerektirir’ diyen Ekmekçi çözüm için bilimsel esaslı çalışmayı öneriyor.

Bahsi geçen değişim sürecinde bu konular da ele alınmalı diye düşünüyorum. Hazır bir değişimden söz ediliyorken ‘Elde edilen başarıların yalnızca anı olarak kalmaması için bilimsel yöntemlerle sporcuların psikofizyolojik gelişimlerini sağlamak bir zorunluluktur. Başarı için zihinsel ve fiziksel hazırlık sürecinin eşit şekilde yapılması gereklidir. Başarı, yeteneklilerin değil çalışkanların alışkanlığıdır.’ diyen Prof. Rıdvan Ekmekçi’nin sözlerinden ‘Haberiniz Olsun’ istedim.

Kalın sağlıcakla.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu